Produkter

MEGACOAT NANO ger längre livslängd

By November 15, 2012 No Comments

Kyocera från Japan har utvecklat en serie av hårdmetallsorter med den nya beläggningstekniken MEGACOAT NANO.

Det som är unikt med denna beläggning är det extremt tunna ytskiktet, endast 2 nm vilket är lika med 0,000002 mm. För några år sedan utvecklades beläggningar med tjocklek på någon enstaka µ. Redan då tyckte man att de var mycket tunna, men den nya beläggningen är alltså cirka 1000 gånger tunnare.

För att det ska bli en slitstark sort läggs ett antal ytskikt på skären. Det är alltså en flerskiktsbeläggning.

Vad är fördelarna med den nya tekniken? Resultatet är en beläggning som tål högre värme och är hårdare. Oxidationstemperaturen är cirka 1130° och hårdheten 35GPa, vilket är ungefär dubbelt så höga värden som den välkända TiN-beläggningen. Detta innebär längre livslängd och bättre skärekonomi.

Den nya beläggningen finns i två olika sorter. Den ena för stål och rostfritt (PR1525). Den andra för gjutgods och titan (PR1510). För närvarande finns dessa sorter endast för de nya negativa fräsarna MEW och  MFWN.