Pressmeddelande

Gängfräsning med Double ThreadBurr

By October 14, 2013 No Comments

Grader är alltid ett besvärligt problem vid gängning. Det gör det samma vilken gängmetod som används. Graderna måste avlägsnas. Fasning av gängan är den vanligaste metoden.

Vad gör man om graden är på baksidan av detaljen och ytan inte är slät, utan varierar flera millimeter. Handgradning är ofta det som gäller. Detta är mycket tidskrävande, speciellt om det är ett svårbearbetat material.

SmiCut har lösningen på detta problem. Gängfräsning med Double ThreadBurr. Denna fräs gradar inte enbart ingången på gängan utan också baksidan, förutom att den fräser gängan.

Ett exempel är en gänga på en turboladdare till bilindustrin i Kina. Innan man testade SmiCut´s gängfräsar användes konventionella gängfräsar och handgradning därefter. Nu används Double ThreadBurr från SmiCut (se bild).

Kunden var oerhört nöjd att slippa den tidsödande handgradningen. Gradning sker automatiskt på både över- och undersidan när man gängfräser med SmiCut´s Double ThreadBurr. Ingen extra tid för gradning. Gängning och gradning sker i samma operation.

Det mest imponerade var den oerhört långa verktygslivslängden, 8 timmar. Den tidigare gängfräsen klarade av 300 gängor per fräs. Detta tyckte man var helt okey ända tills SmiCut fick fram 1.300 gängor per fräs. Detta har stor betydelse eftersom förbrukningen var 600 gängfräsar per år. Nu plötsligt behövs bara 140 fräsar per år.